Enerji Depolama Sistemlerine Furcan Farkıyla Sahip Olun…
Neden Enerji Depolama Sistemleri?
Atlas Copco’nun yeni ZenergiZe serisi, modüler enerji depolamayı yeni bir seviyeye taşır. Sürdürülebilirliğe odaklanarak geliştirilen bu seri, yakıt tüketimini ve CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltma konusunda operatörlere yardımcı olurken, sıfır gürültüyle ve neredeyse hiç bakım gerektirmeden optimum performans sunar.
Yüksek yoğunluklu lityum iyon bataryaların avantajlarından faydalanan ZenergiZe üniteleri, geleneksel alternatiflere kıyasla kompakt ve hafif olmasına karşın tek bir şarjla 12 saatten uzun bir süre boyunca güç sağlayabilir. Bu üniteler ana güç kaynağı olarak çalışabilmenin yanı sıra akıllı yük yönetimine olanak tanımak için bir jeneratörle birlikte de kullanılabilir. Düşük yük sorunlarını çözebilen ve yenilenebilir enerjiyi depolayabilen bu Enerji Depolama Sistemleri, etkinlikler veya
şehir içi inşaat şantiyeleri gibi gürültüye duyarlı ortamlar ve telekomünikasyon veya kiralama uygulamaları için idealdir. Ayrıca, büyük ZenergiZe üniteleri başka Enerji Depolama Sistemleriyle paralel olarak çalışabilir ve bir mikro şebekenin “beyni” haline gelebilir.
Enerji Depolama Sistemlerinin Özellikleri
ZenergiZe, bağımsız bir güç kaynağı olarak kullanıldığında ve yenilenebilir bir enerji kaynağıyla şarj edildiğinde sıfır CO2 emisyonu üretir.
Motor sesini ortadan kaldırmanın olanaksız olduğu jeneratörden güç alan çözümlerin aksine, bataryalar sessiz bir şekilde çalışır.
ZenergiZe ada modunda çalıştığında ve gücünü yenilenebilir kaynaklardan aldığında hiç yakıt tüketilmez.
Atlas Copco Batarya enerji depolama sistemi nedir?
Batarya Enerji Depolama Sistemleri, enerjiyi daha sonra kullanılmak üzere alıp depolamanın basit bir yoludur. Bu sistemler tipik olarak şebeke gücünün yerini tamamen almaları amacıyla kullanılmaz. Bunun yerine, genellikle şebeke gücüne erişimi olmayan uygulamalarda kısa süreli çözümler sunarlar. Enerji depolama sistemleri, gürültü veya kirliliğe yol açmaları nedeniyle jeneratör kullanmanın uygun olmadığı yerlerde jeneratörlerin yerini de alabilir. Ayrıca güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da çalışırlar.
Batarya enerji depolama sistemi nasıl çalışır?
Bir lityum iyon bataryada, elektrolitler pozitif yüklü lityum iyonlarını separatör aracılığıyla anotlar ile katotlar arasında taşır. Batarya bir cihaza güç sağladığında anot, lityum iyonlarını katoda doğru serbest bırakarak bir elektron akışı oluşturur. Şarj edilebilir bataryalarda, batarya şarj edildiğinde bu akış tersine döner. Bu gerçekleştiğinde, lityum iyonları katot tarafından serbest bırakılır ve anot tarafından alınır.
Enerji depolama sistemlerinin avantajları nelerdir?
Lityum iyon bataryalar güçten ödün vermeden yeni bir sürdürülebilirlik, esneklik ve kullanılabilirlik düzeyi sağlar. Bunlar, akıllı güç yönetimine ihtiyaç duyan küçük işletmeler ve birçok üniteye sahip olan büyük uygulamalar için ideal bir çözümdür. Her iki kullanım alanında verimliliği artırır ve genellikle emisyonları azaltırlar. Enerji Depolama Sistemlerinin iki çalışma moduna (ada modu ve hibrit mod) sahip olması, son kullanıcının talepteki artışları karşılayabilmesine olanak tanır. Bu sistemlerin çok yönlülüğü, bunların düşük Toplam Sahip Olma Maliyetine sahip kârlı çözümler olmalarını sağlar.
Enerji depolama sistemlerinin kullanıldığı uygulamalar nelerdir?
Enerji Depolama Sistemleri şehir içindeki inşaatlarda, telekomünikasyon uygulamalarında, etkinliklerde ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birlikte etkili bir şekilde çalışabilir. Talepteki artışların genellikle gündüz saatlerinde görüldüğü yoğun şekilde çalışılan bir inşaat şantiyesinde, enerji depolama sistemleri jeneratörlerin sağladığı gücü destekler. Bir jeneratörle birlikte kullanılarak telekomünikasyon antenlerine de daha etkili bir şekilde hizmet sunabilirler. Ayrıca, etkinlikler gibi jeneratör gürültüsünün uygun olmadığı yerlerde ada modunda çalıştırılan enerji depolama sistemleri kullanılır. Enerji depolama sistemleri, güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birlikte kullanıldığında yüzde 100 sürdürülebilir hale gelebilir.
BÜYÜK ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ (10 ile 1000 kVA arasında)
Modele bağlı olarak sadece 3 m (10 fit) veya 6 m’lik (20 fit) bir kaplama alanına sahip olan bu Enerji Depolama Sistemleri kolay bir kullanıma ve kuruluma sahiptir ve kolayca ölçeklendirilebilir. ZBC üniteleri, aynı orta boy modeller gibi bağımsız bir güç kaynağı olarak, jeneratörlerle birlikte hibrit bir güç çözümü oluşturarak, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birlikte veya mikro şebekeler oluşturmak için kullanılabilir. Bu büyük Enerji Depolama Sistemleri, yüksek hacimli ve sabit bir elektrik enerjisi akışına ihtiyaç duyan zorlu uygulamalar için ideal çözümdür.
ZBC modelleri hemen veya daha sonra kullanmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birlikte kullanılabilir. Örneğin, güneş panellerinden gelen enerjiyi alıp istendiğinde sunmak üzere depolayabilir. Ayrıca, farklı kaynaklardan gelen gücü depolayıp yöneterek ve mikro şebekeyle ilişkili olan her bir uygulama için yükü düzenleyerek bir mikro şebekenin “beyni” işlevini görebilirler.
Atlas Copco’nun büyük Enerji Depolama Sistemleri serisi gürültüye duyarlı ortamlardaki çalışma ve güvenlik kısıtlamalarını da karşılar. Ayrıca, bu makineler yakıt tüketimini ve emisyonları azaltarak kullanıcıların operasyonlarının çevre üzerindeki etkisini en aza indirmesine olanak tanır.
Avantajları;